Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Musiken öppnar helt nya världar

Visste du att varje gång vi lyssnar på musik sätts ett kreativt fyrverkeri igång i hjärnan? Det visar forskningen och det tar vi fasta på när vi planerar Konserthusets utbud för barn och unga. Klassisk musik bär dessutom på en rik berättelse om både vår samtid och vår historia. Att sedan själva instrumenten är fascinerande, uttrycksfulla och fantasieggande gör inte saken sämre. Vår värld är full av upplevelser och reflektion och vi vill dela den med så många som möjligt – vilket passar utmärkt eftersom Skolverket anser att skolelever ska lära sig just att ”uppleva och reflektera över musik”. Ett besök i Helsingborgs vackra konserthus blir en fin inträdesbiljett till musikens skimrande, explosiva och färgsprakande värld.

Skolkonserter säsong 20/21

Kick off-konsert 

Datum: Livesänds 20 augusti, klockan 12:30
Längd: 45 minuter

Lugnt, vackert och energifyllt! En intressant mix av klassisk musik med inspirerande presentation av dirigent David Björkman.

Kick off-konserten ingår i Symfoniorkesterns utbud för skolan och vänder sig till gymnasiet. I år ges den digitalt med ett mindre antal elever i publiken. Dirigent David Björkman leder eleverna genom konserten och pratar om styckena som kommer att spelas. Det blir en intressant och pedagogisk presentation av några av den klassiska musikens mest kända kompositörer.

Schumann – Symfoni nr 3, sats 1Grieg – Morgonstämning
Nelson – A Geographer ur The Little Prince
B. Broadstock – In the Sunshine
E. Satie – Gymnopedie nr 1
L. van Beethoven – Symfoni nr 2, sats 4
P af Malmborg – Inte så bara mässingen

Medverkande: Helsingborgs Symfoniorkester
Dirigent: David Björkman

Beethoven Beethoven Beethoven

Skolkonsert åk 3–6

Datum:
Onsdag 14 oktober 9.00 och 10.30
Torsdag 15 oktober 9.00 och 10.30
Fredag 16 oktober 9.00

Berättare: Märta Lundin
Dirigent: Karen Kamensek

Lär känna tonsättaren Beethoven bortom myten i en föreställning om livet, kroppen, musiken. Och vårt oändliga behov av superhjältar.

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gällande antal besökare. Hemsidan uppdateras kontinuerligt. Bokning via bokningsformuläret längst ner på sidan.

En dag på konserthuset

Digital kultur i skolan för pedagoger och elever i åk 2.

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Skåne. Vi måste alla ta vårt ansvar, hålla avstånd och undvika trängsel. Smittan ökar dag för dag, därför har vi på Konserthuset valt att ställa in programmet En dag på Konserthuset, fysiskt, både vecka 47 och vecka 51. Vi ska så klart genomföra programmet men på ett annat sätt.


Följ med in på en spännande digital rundtur in i Konserthuset och upptäck symfoniorkesterns olika instrument tillsammans med Nassim Al Fakir, känd från tv-program som Vi i femman och Bolibompa. Bland mycket annat får du lära dig hur instrumenten ser ut, hur de låter och hur man gör för att spela på dem. Måste man alltid spela med stråken på fiolen? Hur många strängar har en harpa? Hur mycket väger en bastuba och hur håller man i den? Musikerna spelar också lite musiksnuttar för er innan dagen avslutas med musiksagan Babar där Nassim Al Fakir berättar sagan och Helsingborgs Symfoniorkester spelar tillsammans med dirigenten Andreas Eriksson Hjort.

Berättare: Nassim Al Fakir
Dirigent: Andreas Eriksson Hjort

För att anmäla er till detta program, mejla helen.asberg@helsingborg.se

Under vecka 47 skickar vi ut länken En dag på Konserthuset till er som är anmälda.

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gällande antal besökare. Hemsidan uppdateras kontinuerligt.