Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Musiken öppnar helt nya världar

Visste du att varje gång vi lyssnar på musik sätts ett kreativt fyrverkeri igång i hjärnan. Det visar forskningen och det tar vi fasta på när vi planerar Konserthusets utbud för barn och unga. Klassisk musik bär dessutom på en rik berättelse om både vår samtid och vår historia. Att sedan själva instrumenten är fascinerande, uttrycksfulla och fantasieggande gör inte saken sämre. Vår värld är full av upplevelser och reflektion och vi vill dela den med så många som möjligt – vilket passar utmärkt eftersom Skolverket anser att skolelever ska lära sig just att ”uppleva och reflektera över musik”. Ett besök i Helsingborgs vackra konserthus blir en fin inträdesbiljett till musikens skimrande, explosiva och färgsprakande värld.

Skolkonserter säsong 20/21

Kick off-konsert 

Datum: Livesänds 20 augusti, klockan 12:30
Längd: 45 minuter

Lugnt, vackert och energifyllt! En intressant mix av klassisk musik med inspirerande presentation av dirigent David Björkman.

Kick off-konserten ingår i Symfoniorkesterns utbud för skolan och vänder sig till gymnasiet. I år ges den digitalt med ett mindre antal elever i publiken. Dirigent David Björkman leder eleverna genom konserten och pratar om styckena som kommer att spelas. Det blir en intressant och pedagogisk presentation av några av den klassiska musikens mest kända kompositörer.

Schumann – Symfoni nr 3, sats 1Grieg – Morgonstämning
Nelson – A Geographer ur The Little Prince
B. Broadstock – In the Sunshine
E. Satie – Gymnopedie nr 1
L. van Beethoven – Symfoni nr 2, sats 4
P af Malmborg – Inte så bara mässingen

Medverkande: Helsingborgs Symfoniorkester
Dirigent: David Björkman

BEETHOVEN BEETHOVEN BEETHOVEN

Skolkonsert åk 3–6
Onsdag 14 oktober 9.00 och 10.30
Torsdag 15 oktober 9.00 och 10.30
Fredag 16 oktober 9.00

Berättare: Märta Lundin.
Dirigent: Karen Kamensek

Lär känna tonsättaren Beethoven bortom myten i en föreställning om livet, kroppen, musiken. Och vårt oändliga behov av superhjältar.

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gällande antal besökare. Hemsidan uppdateras kontinuerligt. Bokning via bokningsformuläret längst ner på sidan.

EN DAG PÅ KONSERTHUSET
med musiksagan Babar för åk 2

KULTUR I SKOLAN!

Onsdag 18 november, torsdag 19 november, fredag 20 november 9.00–12.30
Tisdag 15 december, onsdag 16 december, torsdag 17 december 9.00-12.30
Berättare Nassim Al Fakir
Dirigent: Andreas Eriksson Hjort


Upptäck vårt fantastiska konserthus och Helsingborgs Symfoniorkester. Träffa musiker och deras instrument, lär dig namnen på de olika instrumentgrupperna och vilka instrument som ingår. Vad betyder ord som noter, takt, rytm, klang och dynamik? Vi sjunger tillsammans och reflekterar över vad som händer med rösten när den blir vårt instrument. Besöket är upplagt efter läroplanen för åk 2 i ämnet musik och avslutas med musiksagan Babar. Musiken spelas av HSO och berättare är Nassim Al Fakir, känd bland annat från SVT Barn.

Vi bjuder alla åk 2 elever i Helsingborg på hela besöket inklusive transport som vi hjälper er att boka. Schema för dagen skickas ut cirka en vecka före. Glöm inte matsäck!

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gällande antal besökare. Hemsidan uppdateras kontinuerligt. Bokning via bokningsformuläret längst ner på sidan.