Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Bra att veta om HSO

Helsingborgs Symfoniorkester (HSO) grundades 1912 och är därmed en av Sveriges äldsta symfoniorkestrar. HSO är tveklöst en av regionens internationella spjutspetsar och orkestern har under åren gjort många uppmärksammande utlandsturnéer.

Orkestern består av 60-talet musiker med Helsingborgs Konserthus som hemvist. Huset är berömt för både sin akustik och arkitektur. Konserthuset ritades av Sven Markelius och invigdes 1932. Det är en av funktionalismens första monumentala byggnader. Sedan 2014 är Stefan Solyom chefsdirigent. Bland tidigare chefsdirigenter kan nämnas Andrew Manze, Sten Frykberg, John Frandsen, Hans-Peter Frank och Okko Kamu. Helsingborgs Symfoniorkester vill vara en angelägenhet för alla helsingborgare och genom nya konsertserier, som After Work, avdramatiseras den traditionella konsertformen. Via pedagogiska och sociala insatser och med många konserter för barn och unga, vill orkestern sänka trösklar och välkomna ovana lyssnare in i den symfoniska musiken.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus ingår sedan januari 2015 i Helsingborg Arena och Scen AB, ett nybildat bolag ägt av Helsingborgs stad.