Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Folk- och nattmusik

Onsdag 20 januari startar våra online-konserter igen. Under rådande restriktioner innebär det att vi bjuder på framträdanden med fantastisk kammarmusik – företrädelsevis med musiker ur Helsingborgs Symfoniorkester. Först ut är Van der Pals-kvartetten som bjuder ständigt på ett intuitivt och blixtrande samspel med nya tolkningar av klassiker och ny och mera okänd musik. Kvartetten bildades 2012 och på onsdagen 20 januari bjuder de på suggestiv och folkmusikalisk musik av Bartòk, och den älskade serenaden Eine kleine Nachtmusik av Mozart.

Tillsammans med Beethovens uppfordrande start av den femte symfoni och den jublande Hallelujasatsen ur Händels Messias är nog de inledande takterna till Eine kleine Nachtmusik något av det mest tydligt förknippade som existerar i den klassiska musiken. Musiken är i grunden en serenad (som betyder kvälls- eller nattmusik) som Mozart skrev mitt under komponerandet av Don Giovanni och har sedan upptäckten av stycket spelats kors och tvärs av snart sett varje tänkbar kombination musiker. Just idag får vi lyssna till Eine kleine Nachtmusik i ett välklingande arrangemang för stråkkvartett.

Béla Bartók är en av 1900-talsmusikens stora förnyare. Inte minst gav hans intresse för folkmusik ständigt nya impulser, men samtidigt ryggade han aldrig för samtida strömningar i musiken. När han komponerade den femte stråkkvartetten (av totalt sex) 1934 använde han sig av influenser från äldre musik där bland annat Bachs kontrapunkt var en inspirationskälla, och tydliga folkmusikaliska inslag. I de långsamma satserna hör vi de karaktäristiska inslagen av ”nattmusik”, en stil som Bartók ofta använde sig av. Här hörs spöklika dissonanser och vemodiga melodier mot en bakgrund av naturljud.

Program

W.A. Mozart: Eine Kleine Nachtmusik, 1787
I. Allegro
II. Romans
III. Menuett: Allegretto
IV. Rondo: Allegro

Béla Bartók: Stråkkvartett nr 5, 1934
I. Allegro
II. Adagio molto
III. Scherzo: Alla bulgarese
IV. Andante
V. Finale: Allegro vivace

Medverkande

Van der Pals kvartetten:

Gordan Trajkovic – violin
Fredrik Burstedt – violin
Markus Falkbring – viola
Tobias van der Pals – cello