Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Musik och miljö går hand i hand på Helsingborgs Konserthus

Helsingborgs Konserthus viger säsongen 20/21 åt miljön och olika aspekter av hållbarhet – säsongens tema har fått namnet Elementen. Symfoniorkestern presenterar ett spelår fyllt av hållbar musik, samtidigt som arbetet med att prioritera dirigenter och artister som väljer miljövänliga transportmedel tar fart. Om programmet kommer att spelas med publik i salongen eller livesändas är beroende av vilka restriktioner kring folksamlingar som gäller till hösten.

Säsongens program präglas av frågeställningar runt olika aspekter av hållbarhet, bland annat musikalisk, social och kulturell. Upplägget skiljer sig en del från föregående säsongers upplägg. Temat är övergripande och varje konsert ger ett perspektiv på temat Elementen.

– Det är en naturlig fortsättning på de föregående säsongerna. Självklart är musiken och kvaliteten det allra viktigaste uppdraget, men vi är en del av samhället och har ett ansvar att tänka mer hållbart, och då inte minst vårt förhållande till allt som omger oss – tillsammans med de element som utgör vår samtid, säger Fredrik Österling, chef för Helsingborgs Konserthus.

Säsongsprogrammet släpps i sin helhet i augusti. Om konserterna kan spelas för sittande publik eller livesänds är beroende av myndigheternas riktlinjer för folksamlingar.

Helsingborgs Konserthus och Symfoniorkester har tidigare kommunicerat att de från och med den kommande säsongen prioriterar gästartister som reser miljövänligt till och från Helsingborg. En del kommer att ta sig till staden med tåg medan andra kommer att kombinera sina besök med uppdrag i närliggande konserthus.

– Det är fullt möjligt att främja musiker och dirigenter som väljer andra transportmedel än flyg, utan att behöva sänka den konstnärliga kvaliteten i vårt program. Gensvaret är positivt, drivkraften hos våra gästartister att resa miljövänligt är tydlig, säger Fredrik Österling.

Mottagandet av Konserthusets miljöinsats har uppmärksammats av artister, agenturer och medier världen över och flera tunga orkestrar genomför nu liknande satsningar.

– Det är glädjande att se att även nyckelpersoner som Simon Rattle, Berlinfilharmonikernas tidigare chefsdirigent, i en intervju i The Guardian häromdagen lyfter samma fråga och delar vår syn på det ansvar som vår bransch har en skyldighet att ta.