Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 8 okt 2017

Tro, hopp & kärlek

När livet ställs på sin spets kan trösten kännas i den mänskliga rösten. Vilken religion du än tillhör, varifrån du än kommer. För ibland räcker bara de stora orden till – och de stora tonerna.

Förbered dig på en klangfest av episka proportioner när Konserthuskören och Helsing- borgs Symfoniorkester framför Château de l’âme – Själens slott – av finska Kaija Saariaho, internationell tonmystiker och en av konstmusikens största superstjärnor idag. Château de l’âme är baserad på texter ur gamla hinduiska och egyptiska skrifter om kärlek, jorden, andar och hur man helar ett barn. Det är de stora frågorna som mänskligheten ställt sig sedan tidernas begynnelse, klädda i vidunderligt vacker och ibland nästan skrämmande klangdräkt.

Saariaho får sällskap av 1500-talets största kör-hit, Spem in Alium av engelske Thomas Tallis – ett verk som på latin besjunger gudstron och hoppet i inte mindre än 40 stämmor.

300 år efter Tallis skulle Johannes Brahms genom sitt Ein deutsches Reqiuem ta människans tankar om Gud och livet efter döden närmare sin publik än någonsin tidigare. En dödsmässa på det egna språket tyska, i en konsert som blandar det indiska, egyptiska, katolska och protestantiska i verk skrivna på tre olika språk.

I kväll spelas:

THOMAS TALLIS
Spem in alium

KAIJA SAARIAHO
Château de l’âme

JOHANNES BRAHMS
Ein deutsches Requiem

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Helsingborgs Konserthuskör
Kerstin Avemo, sopran
Karl-Magnus Fredriksson, baryton
Martin Sieghart, dirigent

Efterfest

Markelius Bar & Café