Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 10 maj 2020

Slutsats 

I vilket vi knyter ihop säcken, en hjälte återvänder från exilen och några gåtor får sin lösning.

Vi började säsongen vid floden Themsens källor där frittilariorna blommar. Nu närmar vi oss slutet, på den plats där den lilla strömmen blivit en bred, trögflytande londonsk pulsåder, strax innan den mynnar ut i Nordsjön. Det var i sitt hem med utsikt över Themsen som tonsättaren Ralph Vaughan Williams – bästa vän med Imogen Holsts pappa Gustav – skrev sina Five Mystical Songs. 

Och som ett slags spegelbild till den mytomspunna Dublinfloden Liffey i James Joyces Odysseus följer vi i den här konserten Themsens kringelikrokar tillsammans med vår egen Odysseus; vår tidigare chefsdirigent Andrew Manze är tillbaka i Konserthuset med ett helbrittiskt program fullt av sällsamma mysterier.

Symfoniska och naturvetenskapliga gåtor

Förutom Vaughan Williams är det tonsättaren Edward Elgar, som gärna distraherade sig från komponerandet genom att gå promenader fram och tillbaka utmed Themsens stränder, som radar upp ledtrådarna i en av musikhistoriens mest berömda symfoniska gåtor: Enigmavariationerna. Var och en dessa variationer symboliserar en verklig person från tonsättarens eget liv.
Och Emily Howard, Storbritanniens kanske hetaste nutida kompositör, som tog sin examen i matematik och computer science i Themsen-staden Oxford, fascineras också hon av gåtor men av naturvetenskapligt slag. I Magnetite tar hon med lyssnaren på en orkesterresa in i den magnetiska järnmalmskristallens okända inre.

EMILY HOWARD Magnetite
RALPH VAUGHAN-WILLIAMS Five Mystical Songs
EDWARD ELGAR Enigmavariationerna

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Karl-Magnus Fredriksson, baryton
Andrew Manze, dirigent