Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 2 feb 2020

Musiken 

I vilket musikvärlden fortsätter att snurra på som om ingenting hänt

Äntligen! En konsert rätt upp och ner med den finaste klassiska musiken av favoritkomponister som Mozarts Don Giovanni-ouvertyr, Chopins Là ci darem-variationer och Beethovens kulknäppaste symfoni (åttan). Melodier! Drama! Virtuoseri! Nej, riktigt så enkelt vill vi inte göra det för oss. Så länge det fortsätter att pågå systematiskt nertystade övergrepp inom konstmusikvärlden kommer vi inte utan att problematisera det hela spela musik inspirerad av litteraturhistoriens största gubbslem, förföraren Don Juan. 

Konstmusikens Don Giovannis

I Mozart-operan Don Giovanni förför och våldtar denne alfahanne med förtjusning tusentals kvinnor. Det är sanningen bakom operans älskade aria Là ci darem la mano/När ska du ge mig handen…?. Till slut får också huvudpersonen sitt rättmätiga straff och skickas ner i helvetet. Kanske framför allt för att han råkat mörda pappan till ett av sina offer, för mord är det trots allt svårt att komma undan med även i en Mozartopera.
Samtidigt i den verkliga världen är det fortfarande tystare än graven kring konstmusikens alla Don Giovannis.
Det är inte okej.

Inte bara musik

För inget är ”bara” musik och det har det aldrig varit. Den konstmusik vi älskar här på Konserthuset är samtidigt en del av något större, en kultur där en viss typ av människor fortfarande väger tyngre än andra. Har mer att säga till om, får göra lite som de vill. Och så länge den visan får klinga oemotsagd är vi alla en liten del av samma onda berättelse. Så låt oss bryta den. 

WOLFGANG AMADEUS MOZART Ouvertyr ur Don Giovanni
ANONYM Över ett tema av Vinteuil
FRÉDÉRIC CHOPIN Variationer över ”La ci darem la mano” samt solostycken
LUDWIG VAN BEETHOVEN Symfoni nr 8

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Aleksandra Świgut, piano
Johannes Gustavsson, dirigent