Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 10 nov 2019

Metamorfoser: Mahlers 1:a Symfoni

Gustav Mahlers verk är fantastiska skapelser. Detta gäller inte minst hans första symfoni, som han skrev under en känslomässigt turbulent tid, när han var cirka 27 år gammal, med olycklig kärlek som främsta drivkraft. Välkommen att uppleva Mahlers musik på ett helt nytt sätt! Vi spelar hans första symfoni i ett arrangemang för endast 15 musiker, utan dirigent.

Mahler har tämligen lite gemensamt med sina samtida kompositörskollegor, då hans stil är svårfångad: han blandar utan vidare ”högt” och ”lågt” och låter vackra, smäktande melodier trängas med strikta militärmarscher och vilt svängande folkdans, och tvekar inte att lägga begravningsmusik sida vid sida med naiva barnvisor. Allt tycks hitta sin plats i Mahlers kompositioner. Kanske är det just detta som är nyckeln till att Mahlers blivit så tilltalande för publiken idag, trots sin relativa komplexitet?

Vi inleder denna konsertkväll med att lyssna till konserthuschef Fredrik Österling och en av konsertens initiativtagare Johannes Nebel som med hjälp av musikexempel från ensemblens musiker talar om Gustav Mahlers märkliga och mäktiga Symfoni nr 1, denna gång framförd av en 15 musiker stark kammarensemble i ett arrangemang av Iain Farrington.

Redan Arnold Schönberg gjorde om-orkestreringar av Mahlers musik. Han tog sig an ett Mahlers sista verk, Das Lied von Der Erde, just för att möjliggöra att musiken skulle kunna spelas i fler sammanhang än endast i de stora husen, för de största orkestrarna. Märkligt nog behåller musiken inte bara sin ursprungliga karaktär, utan stora delar av musiken framhävs extra mycket till följd av att varje musiker vid mängder av tillfällen fungerar som solist.

Idén med Ensemble Mutatis konsertserie, Metamorfoser, är att spela stor musik – som Mahlers 1:a symfoni – i ett nytt och mindre format för att därmed kunna spela musiken på nya ställen, för en ny publik!

Mahlers symfonier i ett nytt format. Evenemanget börjar med ett publiksamtal på ca 35 min. Därpå följer en paus och sedan spelas symfonin i sin helhet.
Evenemanget varar cirka 2 timmar sammanlagt.

Arrangör: Ensemble Mutatis och Helsingborgs Konserthus