Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 13 apr 2019

Den amerikanske världspianisten Jonathan Biss har i närmare tjugo år verkat som internationellt uppmärksammad konsertpianist och kammarmusiker. Han har spelat med många av dagens mest berömda orkestrar, som New York Philharmonic, Concertgebouworkestern i Amsterdam och Gewandhausorkestern i Leipzig och med framstående dirigenter som Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt och Bernard Haitink.

Han är son till den israeliska violinisten Miriam Fried och den amerikanske violinisten Paul Biss, och Jonathan Biss representerar den tredje generationen av framgångsrika musiker i släkten; det var för hans farmor Raya Garbousova som Samuel Barber skrev sin cellokonsert. Men Jonathan Biss har även täta musikaliska band bakåt i tiden på ett annat sätt. En av hans lärare var pianisten Leon Fleischer, som i sin tur var elev till pianisten Arthur Schnabel, och själv har Biss i intervjuer nämnt just den legendariske Schnabel som en stor inspirationskälla.

Varmt välkommen att möta en av dagens mest spännande pianister när han musicerar tillsammans med Musica Vitae i ett variationsrikt program som bjuder på spännande musik från flera olika epoker. Vi får höra Mozarts trettonde pianokonsert – en av de första konserter den österrikiske tonsättaren komponerade som ny frilansmusiker i Wien –  samt romantiska tongångar av Clara Schumann och Felix Mendelssohn. Dessutom får vi njuta av Malin Broman som solist i den brittiska tonsättaren Sally Beamish fängslande stycke för viola och stråkar, Under the Wing of the Rock.

Sally Beamish: Under the Wing of the Rock
A. Mozart: Pianokonsert nr 13, K415

PAUS

Clara Schumann: Romanser
Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 2 a-moll

MEDVERKANDE
Musica Vitae
Malin Broman: violinsolist och musikalisk ledning
Jonathan Biss: pianosolist