Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 13 okt 2019

Filosofi 

I vilket ideal möter realitet och en annorlunda skapelseberättelse spelas upp

Till vårt filosofiprogram ville vi på Konserthuset göra ett oratorium på temat ”skapelsen”. Stacy Garrops nyskrivna Terra Nostra – Vår jord stod högst på önskelistan:
Ett verk som samlar skapelsemyter från olika hörn av världen, och som skildrar industrialiseringens framgångar och baksidor och nutidsmänniskans sökande efter större samklang med vår planet. Idealiskt tänkte vi, i en tid av klimatångest och flygskam. Men ändå var det svårt att få våra gästande dirigenter att nappa. I Stacy Garrops fall kanske för att hon inte heter Haydn eller Brahms i efternamn, att hon är kvinna, amerikan och inte så känd på den här sidan Atlanten. Alla de förutsättningarna är nämligen sådana som fortfarande klassas som lågstatus i konstmusikvärlden, hur rätt ett verks ämne än kan kännas. 

Och många av våra gästande dirigenter har egna agendor, för så funkar det när man bygger sig en dirigentkarriär: Ibland känner man sig inte redo för en viss typ av repertoar. Men inte sällan handlar det också om att dirigenterna vill få spela prestigefyllda verk. För man vill kunna mäta sig med sina internationella kollegor. 

Terra Nostra och Die Ideale

Som tur var fick vi till slut fatt i dirigenten Mei-Ann Chen, som blev så glad när vi föreslog Garrop att hon har valt att ändra om i sitt tajta schema bara för att komma och framföra Terra Nostra med oss. Dessutom i samma program som Franz Liszts ovanliga orkesterverk Die Ideale. Vi är så glada och stolta att ha denna superdirigent tillbaka  hos oss. Men också för att idealismen trots allt segrade över den bistra verkligheten. Låt oss kalla det ett slags Helsingborgsfilosofi. 

FRANZ LISZT Die Ideale
STACY GARROP Terra Nostra

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Helsingborgs Konserthuskör
Göteborgs Domkyrkas Flickkör
Sankt Eriksolisterna: Lars Johansson Brissman, baryton, Elin Skorup, sopran, Anna Zander, mezzosopran, Mikael Stenbaek, tenor
Mei-Ann Chen, dirigent