Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 23 apr 2020

Emigranter 

I vilket vår musikaliska resa tar en oväntad vändning.

Musikhistorien består av ständiga förflyttningar. Det som för tillfället låter ”rätt” eller totalt olyssningsbart, helt nyskapande eller paradisiskt skönt växlar med tiden, beroende av sitt sammanhang. Sedan har vi alla de tonsättare som förflyttar sig fysiskt, som rör sig över kontinenter för att studera musik. Eller som tvingats fly för att deras musik eller deras ursprung betraktas som icke önskvärda, till och med farliga. 

Ta till exempel Bohuslav Martinů, en tjeckisk 1900-talskomponist som under sitt liv kommer att röra sig mellan två kontinenter. Han är förtjust i den unga tjeckiska kompositören och dirigenten Vítezslava Kaprálová. Under sitt korta liv åker Kaprálová,, fram och tillbaka mellan väst- och östeuropa, mellan sitt hemland, Frankrike och London där hennes närvaro som både dirigent och kompositör väcker uppmärksamhet – inte olikt Imogen Holst. Det verkar som om inget kan stoppa henne, trots att hon bland kritikerna får gå under förminskande epitet som ”little girl conductor”, den lilla flickdirigenten. Men så tar kriget och sjukdomen vid. Resan tar stopp, musiken slut.

Om musiken stannar dör den

Men fyrtio år tidigare har en liknande rörelse och förflyttning redan bringat liv åt Jean Sibelius första symfoni. Detta verk av tonsättaren vars image är ungefär ”det finskaste som Finland någonsin fött fram”, började Sibelius i själva verket snickra på när han befann i Berlin. Med ett motto av Heinrich Heine, exiltysk poet i Paris. ”Den nordliga tallen drömmer om den sydliga palmen”. Är budskapet nationalistiskt? Exotiserande? Erotiskt? Ironiskt? Antiryskt? 

Musikens resa går vidare, pulsar, pulserar sig fram, klingar vidare, vibrerar ihop med sin omgivning. Om den stannar dör den. Om den slutar söka förtvinar den. Och så fort den hittar en ny fästpunkt, ett nytt anslag, då tar den chansen att börja om på nytt. 

BOHUSLAV MARTINŮ Konsert för stråkkvartett och orkester
VÍTĚZSLAVA KAPRÁLOVÁ Stråkkvartett op.8
JEAN SIBELIUS Symfoni nr 1

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Marménkvartetten: Johannes Marmén, Ricky Gore, Bryony Gibson-Cornish, Steffan Morris
Marzena Diakun, dirigent

Konserten kommer att livesändas.