Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Modern musik utmanar publik och orkester

Mer Mozart, större fokus på kvinnliga tonsättare och så en hel månad Rolf Martinsson. Det är några av höjdpunkterna säsongen 2016/2017!

Det är en konst att sy ihop en konsertsäsong, men med flera års framförhållning och rutin lyckas programrådet bra. Att HSO:s styrka ligger i den tyska och centraleuropeiska romantiken samt i svensk och nordisk musik är nog välkänt för den trogne konserthusbesökaren. Det här spelåret får HSO många tillfällen att flexa sina starkaste muskler.

För att utmana både publik och orkester blir det den här säsongen mer Mozart på repertoaren än på länge. Dessutom lyfts ännu mer samtidsmusik in i programmet.

– Vi spelar ofta den svenska moderna musiken, men i år vill vi gärna blicka längre ut i världen, säger kontrabasisten Anders Cornelius som leder programrådet.

Anders Cornelius är glad över att kunna lyfta in musik av inte mindre än sex kvinnliga tonsättare, däribland Landskronabördiga Amanda Maier-Röntgen. Och hur var det då med Rolf Martinsson-månaden? HSO:s composer in residence fyller 60 år i maj. Att han dessutom gör sitt tredje och sista år som huskompositör ger orkestern flera anledningar att hylla honom rejält.

– Vi spelar hans verk från tre årtionden och även musik av hans elever på Musikhögskolan i Malmö. Det blir som en upptakt till den veckan då vi uruppför ett helt nytt verk av honom. Det är få tonsättare som får så mycket uppmärksamhet under sin levnadstid, säger Anders Cornelius.