Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 4 mar 2018

Tema synderna: Girighet

Vi lever i en värld där de åtta rikaste personerna har lika stora tillgångar som planetens fattigaste hälft sammanlagt, enligt hjälporganisationen Oxfam. Hur kunde det bli så?

Välkommen till den sjätte konserten i serien Synderna, där Helsingborgs Symfoniorkesters förre chefsdirigent Andrew Manze är tillbaka på scen med nyskrivna orkesterstycket Exploitation av Julia Purgina, italienske Arnaldo de Felices oboe- och fagottkonsert och sist och definitivt längst – österrikiske kompositören Anton Bruckners andra symfoni.

Måste det vara ondsint att vara girig? ”Greed is good” sa Gordon Gekko i skådespelaren Michael Douglas gestalt i filmen Wall Street 1987. Tretton år senare lanserar ett politiskt ungdomsförbund kampanjen “Jag älskar att äga”. Och trots att girighet räknats som en akt av ondska redan långt innan påven Gregorius

I sammanställde dödssynderna i sju punkter på 500-talet har i år en affärsman som ägnat hela sitt liv åt att tjäna mer, mer och ännu mer pengar blivit amerikansk president.

Allt tyder på att girighet lönar sig, i alla fall för några få. Trots att bibeln varnar för evig fördömelse. Men vad händer med alla andra då?

Innan Julia Purgina började skriva verket Exploitation och de andra delarna i sviten Vortex Peccatorum gjorde hon först en lista över hur de sju dödssynderna
tar sig uttryck idag. Hon gillar att börja sitt kompositionsarbete så, med tydliga listor och influenser från utommusikaliska ämnen, och ser samtiden begå giriga gärningar i utnyttjandet av mänskliga- och naturresurser i tredje världen. Det är här stycket Exploitation tar sitt musikaliska avstamp, när Purgina med musikalisk blick tittar närmare på just exploateringen som ett av våra största sociala, ekono- miska och miljömässiga problem:
– Jag försöker hitta min infallsvinkel på musiken genom det som jag ser som allvarliga svårigheter i vår tid, säger Purgina. Exploatering är ett av de viktigaste skälen till att det är så svårt att få till en balans mellan i-länder och utvecklingsländer. Vad man än konsumerar, vare sig det handlar om en vanlig t-shirt eller en kopp kaffe, borde man fråga sig under vilka förhållanden det har producerats. Vilka är barnen som sitter i fabrikerna och jobbar för storföretagen? Vart går pengarna? Vem tjänar på den här girigheten? Räcker det att skylla på storföretagen eller ligger skulden hos oss själva, för att vi helt enkelt köper vad vi vill ha fastän vi kanske inte ens behöver det?

En sak är säker och det är att det är svårt att vara girig samtidigt som man komponerar, spelar eller fullständigt förlorar sig i musik.

Den girige bygger sig gärna en liten, trång, skenbart trygg värld där bara de närmaste får plats. Resten lämnar man åt sitt eget öde. På Helsingborgs Konserthus händer förhoppningsvis något annat när vi lyssnar tillsammans, var och en för sig men ändå som delar av något större.

Förspel

Lilla Salen, tis 27 feb 19.00

I kväll spelas:

JULIA PURGINA
Exploitation ur Vortex Peccatorum

ARNALDO DE FELICE
Oboe & fagottkonsert (Uruppförande)

ANTON BRUCKNER
Symfoni nr 2

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Mårten Larsson, oboe
Magnus Nilsson, fagott
Andrew Manze, dirigent

Efterfest

I anslutning till konsert