Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 17 maj 2018, 20 maj 2018

SÄSONGSFINAL: DÖDSSYNDERNA

När Helsingborgs Symfoniorkesters musikaliska och mänskliga resa genom De sju dödssynderna når sin slutstation tar vi Julia Purginas hela Dödssynder-svit i handen och frågar oss: Är vi fortfarande samma personer som innan?

För Berthold Brechts och Kurt Weills huvudperson Anna i den sjungna baletten De sju dödssynderna är svaret definitivt nej. För Anna är det så svårt att under samhällets och familjens förväntningar hålla ihop sina ”duktiga” och ”dåliga” jag att hon faktiskt klyvs itu
i två personligheter som på scen gestaltas av en sångerska och en dansare. De sju dödssynderna är en musikalisk berättelse om en modern kvinna på kurs tvärs mot såväl kapitalistiskt förtryck som en kvävande familj. Med en manlig barbershopkvartett som kommenterande kör!

För den franska kompositören Louise Farrenc är svaret också nej, men på ett annat sätt. Hos henne var det musikaliska begäret så starkt att hon under tidigt 1800-tal trotsade alla konventioner för att bli pianist. Och med familjen i ryggen kunde hon följa sitt hjärta och blev berömd solist, pianoprofessor och tonsättare. En lycklig historia med ett sorgligt efterspel om en tonkonstnär som glömts bort efter sin död för att återupptäckas i våra dagar. En dödssynd Helsingborgs Symfoniorkester definitivt vill vara med och ändra på när vi nu spelar hennes tredje symfoni.

I kväll spelas:

JULIA PURGINA
Vortex Peccatorum –
The Seven Deadly Sins in the Time of Alternative Facts

LOUISE FARRENC
Symfoni nr 3
W. Stenhammar: Min Stamfar hade en stor pokal
Sats 1: Adagio – Allegro
W. Stenhammar: Jungfru Blond och jungfru Brunett
Sats 2: Adagio cantablie
J. Sibelius: Flickan kom ifrån sin älsklings möte
Sats 3: Scherzo: Vivace
T. Rangström: Klunkom, Welam Welamsson ur Kung Eriks visor Sats 4: Finale: Allegro

KURT WEILL
De sju dödssynderna

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Malena Laszlo, sopran
Conny Thimander, tenor
Magnus Kyhle, tenor
Andreas Olsson, baryton
Anders Jalkéus, bas
Stefan Solyom, dirigent

Efterfest

1 tim efter konsert