Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 19 apr 2018

Giv akt!

När artisten Sting skrev sin anti-krigslåt Russians under 1980-talets Kalla krig lånade han temat från romans- satsen i ryske Sergej Prokofjevs Löjtnant Kijé-svit.

Det här är från början lmmusik till en av de tidigaste sovjetiska ljudfilmerna vars absurda story om en tsar och en påhittad löjtnant snabbt blir en nyckfull politisk pardans där en förvisning till Sibirien lika fort kan vändas i upprättelse som degradering. Inte helt olikt hur livet måste ha tett sig för den här konsertens tre tonsättare som alla verkade under Stalins stenhårda styre: Sergej Prokofjev, Dmitri Sjostakovitj och Galina Ustvolskaja.

Ena året kunde de vara uppburna personer med VIP-behandling och privatchaufför, ett annat år censurerade och svårt att bli spelade över huvud taget. Berättelsen om de sovjetiska tonsättarna handlar om ständig balansgång mellan att skriva verk som tilltalar den kommunistiska makten och samtidigt göra konstnärligt meningsfull musik. Musik som rör sig mellan idéer om det ”ryska” och ”europeiska”, mellan det ”folkliga” och ”elitistiska,” mellan melodi och atonalitet och mellan form och innehåll.

Välkomna att uppleva tre laddade verk som alla går denna hyperkänsliga balansgång och med ett mindre felsteg hade kunnat sluta med döden.

I kväll spelas

DMITRI SJOSTAKOVITJ
Pianokonsert nr 1

GALINA USTVOLSKAJA
Pianokonsert

SERGEJ PROKOFJEV
Löjtnant Kijé

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Stewart Goodyear, piano
Jan Karlsson, trumpet
Lars Fosser, baryton
Stefan Solyom, dirigent

Efterfest

I anslutning till konsert