Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 22 mar 2018

Gästspel: GLORIA!

Det finns ett ord i konserthuskretsar som vi har börjat se upp med – det ordet är ”kärnrepertoar”. Det är enkelt uttryckt den samling verk som skulle kunna beskrivas som stapelvara.

Den som besöker fem konserthus under ett år kommer att märka att vissa verk återkommer, om och om igen. Inget fel i det – men det gäller att se upp! Varför just dessa verk? Är de mest uppskattade för att de spelas oftare än andra, eller gäller det omvända sambandet – att de spelas oftare för att de är så uppskattade? En sak är säker. Ju mer man får höra bra musik, desto djupare kan man gräva och desto era detaljer kan man hitta.

Med tanke på alla tillfällen som konserterna bygger på det som kallas ”kärnrepertoaren” vill vi fortsätta säsongen 2017/2018 med att presentera musik som borde höras mycket oftare i konserthus, i Sverige och världen. Det finns nämligen inga goda anledningar att inte spela den polska kompositören Grażyna Bacewiczs musik. Till exempel.

På tal om att uppskatta musik genom era lyssningstillfällen: gå på onsdagens After Work-konsert då Nicholas Dautricourt spelar Bacewiczs violinkonsert, så blir torsdagskonserten en ännu större upplevelse.

En annan okänd kändis är Francis Poulenc och hans musik som är så full av klassiska melodier och fräscha, ofta jazziga klanger. I hans dramatiska och vackra orkester- och vokalverk, Gloria, kombineras hans mångsidighet på ett utomordentligt vis.

I kväll spelas:

GRAŻYNA BACEWICZ
Violinkonsert nr 3

BÉLA BARTÓK
Violinkonsert nr 1

FRANCIS POULENC
Gloria

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Helsingborgs Konserthuskör
Nicholas Dautricourt, violin
Sofia Niklasson, sopran
Stefan Solyom, dirigent

Efterfest

I anslutning till konsert