Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 8 mar 2018

Främling

Det händer något med människan när hon rör sig mellan länder. Först är man omgiven av främmande fåglar, men när man kommer hem är man själv den främmande.

Det gäller i högsta grad den svenska tonsättaren Johann Helmich Roman som efter att hans första fru dött gav sig iväg på en lång inspirationsresa i Europa och Italien och kom tillbaka till avkroken Stockholm i ett torftigt 1700-tals-Sverige med en ny inställning till musik. Kanske också som en man förändrad i grunden.

Blockflöjtisten Dan Laurin som ägnat två album åt Romans verk för flöjt, är själv en avvikande figur i symfoniorkestersammanhang där man sällan spelar musik äldre än Haydn. Just därför ägnar vi en hel konsert åt outsiderinstrumentet blockflöjten, där vi träffar den resande Roman bortom Drottningholmsmusiken, mitt i den neapolitanska barockmusikyran. Till sist landar vi i ett samtida Italien med kompositören Vito Palumbos konsert för Eagle-blockflöjt, en ny variant av blockflöjt som med klaffar och metalldelar låter starkare och tar instrumentet från 1700-talet och rätt in i den moderna scenens strålkastarljus.

I kväll spelas:

JOHAN HELMICH ROMAN
Musique satt till en Festin hos Ryska Ministern Graf Gollowin Arrangemang: Fredrik Österling

VITO PALUMBO
Konsert för blockföljt och orkester

FANNY MENDELSSOHN
Ouvertyr i C-dur

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Dan Laurin, blockflöjt
Magnus Fryklund, dirigent

Efterfest

I anslutning till konsert

Lyssna på Spotify