Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 4 feb 2018

Gästspel: Fanny & Felix

Äntligen får vi åter chansen att välkomna en av världens bästa stråkorkestrar till vårt konserthus. Musica Vitae fyller salen med stor musik av syskonen Mendelssohn.

Fanny Mendelssohn var en fenomenal pianist och storasyster till Felix. Alltför få vet att hon skrev stora mängder fantastisk musik; faktiskt mer än 460 kompositioner, varav publiken genom åren bara fått höra en bråkdel. Med Malin Broman som spelande dirigent kan Helsingborgspubliken se fram emot en konsert med såväl spännande som vacker och rörande stråkmusik. Ikväll berättar vi historien om syskonen Fanny och Felix Mendelssohn och deras starka syskonkärlek, men där Fanny, trots sin exceptionella talang fick få tillfällen att publicera sin musik – och då i sin brors namn.

Musica Vitae spelar under kvällen också flera verk som inspirerade – och som inspirerats av syskonen, musik av tonsättare som i olika tider varit begränsade av politiska strömningar och konventioner, bland annat Paul Hindemith.

Medan den tyske kompositören och violasten var i London för att spela sin violakonsert med BBC:s Symfoniorkester, 1936, dog kungen, George den femte. Konserten, som skulle radiosändas, ställdes in. Vad skulle man spela i stället? Dagen efter kungens död, skrev Hindemith ett rörande stycke för viola och stråkorkester: Trauermusik, ”sorgemusik”. Det fyrsatsiga verket för stråkorkester och soloviola blev klart på sex timmar och blev väldigt uppskattat av den sörjande publiken, och har behållit sin plats på stråkrepertoaren.

I kväll spelas:

FELIX MENDELSSOHN
Stråksymfoni i g-moll nr 12

J.S. BACH
Vor deinen Thron Tret ich hiermit

PAUL HINDEMITH
Trauermusik

SOFIA GUBAIDULINA
Meditation on Bach’s chorale BWV 668 ”Von deinen Thron tret ich hiermit” 

FANNY MENDELSSOHN
Kvartett

Medverkande

Musica Vitae
Malin Broman, dirigent