Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 4 feb 2018

Gästspel: FANNY!

Äntligen får vi åter chansen att välkomna en av världens bästa stråkorkestrar till vårt konserthus. Musica Vitae fyller salen med stor musik.

Utöver ett uruppförande av Daniel Börtz, en av Sveriges mest uppskattade och produktiva kompositörer, spelar orkestern Paul Hindemiths Trauermusik. Stycket kom till under mycket märkliga omständigheter.

Medan den tyske kompositören och violasten var i London för att spela sin violakonsert med BBC:s Symfoniorkester, 1936, dog kungen, George den femte. Konserten, som skulle radiosändas, ställdes in. Vad skulle man spela i stället? Dagen efter kungens död, skrev Hindemith ett rörande stycke för viola och står- korkester: Trauermusik, ”sorgemusik”. Det fyrsatsiga verket för stråkorkester och soloviola blev klart på sex timmar och blev enormt uppskattat av den sörjande publiken, och har behållit sin plats på stråkrepertoaren.

Fanny Mendelssohn var en fenomenal pianist och storasyster till Felix. Alltför få vet att hon skrev stora mängder fantastisk musik. Mer än 460 kompositioner, varav publiken genom åren bara fått höra en bråkdel. Med Malin Broman som spelande dirigent kan Helsingborgspubliken se fram emot en konsert med såväl spännande som vacker och rörande stråkmusik.

I kväll spelas:

DANIEL BÖRTZ
Uruppförande

PAUL HINDEMITH
Trauermusik

FANNY MENDELSSOHN
Stråkkvartett för orkester

Medverkande

Musica Vitae
Malin Broman, dirigent