Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Konsertdatum: 9 nov 2017, 12 nov 2017

Dessa pojkar…

Denna säsong vrider och vänder Helsingborgs Symfoniorkester på den problematiska myten om den konstmusikaliska Hjältemannen med stort H.

Kullervo som har huvudrollen i Jean Sibelius symfoniska svit med samma namn för orkester, manskör och sångsolister, är det finska Kalevala-eposets mest tragiska hjälte figur – och en stor influens för Sagan om ringen-författaren J. R. R. Tolkien som både baserade en gestalt i sin Silmarillion på honom och skrev en egen oavslutad prosaversion av legenden som gavs ut postumt 2015.

Vi toppar vår Kullervo med Lunds Studentsångare. Hundra procent herrar, dessutom sjungandes på finska!

Varför det är enbart män i Kullervo-kören? Jo, Sibelius trodde att kvinnliga sångare skulle kunna bli generade av vad som faktiskt är en orkestrerad våldtäktsscen i sats tre. I ett brev till sin blivande fru Aino skriver han ”Du, älskling, förstår”.

”Men kära Sibelius, kanske skulle de snarare bli arga?” är frågan man skulle vilja ställa idag, nästan 130 år senare. För trots att Kullervo-gestalten länge varit en hyllad symbol för den finske urmannen är han verkligen ingen okomplicerad, genomgod hjältegestalt. Snarare en Anakin Skywalker
– en hämndlysten ung man med magiska förmågor som föds fördömd, växer upp förslavad hos sin familjs ender och – här blir det ännu värre – antastar kvinnor, kanske på grund av egna uppväxttrauman. Så småningom våldtar han sin egen syster utan att veta att det är hon varpå hon tar livet av sig. När han får veta sanningen tar han sitt eget liv. Inte så mycket på grund av själva våldtäkten som att det är sin egen familj han råkat vanära, enligt eposets med moderna mått mätt ytterst tveksamma moralkod.

Med konsertens andra verk, skotske James MacMillans The confession of Isobel Gowdie, vänder vi till slut den manliga hjältemyten helt på ända och sätter ljuset på historien om skotska Isobel som under sent 1600-tal avrättades anklagad för häxkon- ster likt så många kvinnor och några män vid samma tid.

Med orkesterverket The Confession of Isobel Gowdie vill MacMillan ge oss en chans att sörja och hedra Gowdie och hennes gelikar men framför allt ge henne en egen röst. Utan
att skriva klassiskt hjältemodig musik eller göra o er av huvud- personen försöker han ställa till rätta de orätter som begåtts
i historien. För den här konsertens riktiga hjälte är varken Kullervo, Jean Sibelius eller ens MacMillan, utan i själva verket hjältinnan Isobel Gowdie.

I kväll spelas:

JAMES MACMILLAN
The Confession of Isobel Gowdie

JEAN SIBELIUS
Kullervo-symfonin för solister, manskör och orkester

Medverkande

Helsingborgs Symfoniorkester
Lunds Studentsångare
Maria Forsström, mezzosopran
Gabriel Suovanen, baryton
Theodore Kuchar, dirigent

Efterfest

I anslutning till konsert